Dnes sa uskutoční posledná pápežská generálna audiencia

27.02.2013 Celý región

Vatikán (TASR) - Pápež Benedikt XVI. sa v utorok, keď nemal žiadny oficiálny program, venoval "triedeniu písomností" a pripravoval sa na posledné dva náročné dni svojho pontifikátu, uviedol dnes vatikánsky hovorca Federico Lombardi.
Dnes o 10.30 h bude Benedikt na Námestí sv. Petra viesť tradičnú, ale svoju poslednú pápežskú generálnu audienciu, na ktorú sa už od 07.30 h začali schádzať stovky veriacich. Distribuovaných bolo 50.000 vstupeniek na audienciu, ale očakáva sa, že na Námestí sv. Petra sa zíde oveľa viac ľudí.
Ako spresnili vatikánske zdroje, audiencia bude mať obvyklý scenár: krátku katechézu, požehnanie veriacich, len okruh papamobilom okolo námestia bude širší, aby pápeža mohlo vidieť a pozdraviť čo najviac prítomných. 
Vo štvrtok o 11.00 h sa pápež oficiálne rozlúči s kardinálmi a Vatikán opustí o 17.00 h na palube helikoptéry, ktorá ho prepraví do pápežskej letnej rezidencie v Castel Gandolfe. Tam by mal Benedikt ešte poslednýkrát ako pápež pozdraviť veriacich z balkóna paláca.
O 20.00 h sa zavrú brány Apoštolského paláca, príslušníci Švajčiarskej gardy sa stiahnu do Vatikánu a pápežský stolec bude po siedmich rokoch, desiatich mesiacoch a deviatich dňoch Benediktovho pontifikátu oficiálne vyhlásený za uprázdnený. 
Režim sede vacante sa skončí až zvolením novej hlavy cirkvi na marcovom konkláve. Meno Benediktovho nástupcu by malo byť podľa vatikanistov známe najneskôr do 17. marca, aby sa nový pápež mohol zúčastniť na slávení najvýznamnejšieho sviatku katolíckej cirkvi - Veľkej noci.
 

Vyberte región